PASTA LIMONA, MANDARINA, POMARANČA

Domov  /  Recepti   /  PASTA LIMONA, MANDARINA, POMARANČA

PASTA LIMONA, MANDARINA, POMARANČA

Zdi se, da ni nikogar na svetu, ki ne bi oboževal citrusov in sladic narejenih iz teh bombastičnih sadežev. Ne le, da so osvežujoči, ampak tudi super hranljivi in iz njih lahko naredimo izvrstne sladice.

Osvežilne limonine pite pa pomarančni sorbeji in Jaffa torte so prava izbira za prihajajoče poletne dni. Ker pa citrusi povečini dajo okus, a skoraj nič barve, je dodatek paste v manjši količini zelo priporočljiv, saj bo nadev, ne le dodatno aromatizirala pač pa ga tudi obarvala. Vsa barvila v pastah so NARAVNA in so izvlečki sadja ali zelenjave, tako da so te paste primerne tudi za vse s posebnimi dijetami, vegane, otroke…

Naša ultimativna sladica je limonina pita in mi se je res nikoli ne naveličamo. Zato ti z veseljem posredujemo odličen recept, ki ga najdeš spodaj.

LIMONINA PITA

Testo:
– 200 g moke
– 100 g sladkorja (mletega)
– 1 manjše jajce (cca. 50 g)
– 1/2 žličke pasta Vanilija

Nadev:
– 2 jajci + 2 rumenjaka
– 100 g sladkorja
– 1/4 žličke soli
– 40 g pomarančnega soka + žlica pasta Pomaranča
– 20 g limoninega soka + žlica pasta Limona
– 100 ml sladke smetane

Postopek:
Pekač za pite (premera 23 cm) namastimo z maslom in poprašimo z moko (odvečno moko odstranimo) ali pa ga obložimo s peki papirjem po dnu in ga namastimo samo po robovih. V skledi zmešamo moko in sladkor v prahu. Po mešanici potrosimo na koščke narezano maslo ter ga s konicami prstov hitro vgnetemo v suhe sestavine ter pri tem mešanico dvigamo, da postane zračna in podobna drobtinam. Dodamo jajce in Vanilija pasto ter vse skupaj s hladnimi rokami pognetemo v gladko testo. Cel postopek izdelave testa res pazimo, da so sestavine hladne.

Testo na peki papirju ali pomokani površini razvaljamo 0,5 cm debelo in ga previdno prenesemo na pekač. S prsti ga rahlo pritisnemo ob dno in obod pekača, nato pakrepko pritisnemo čez obod pekača, da porežemo odvečno testo in naredimo lep rob. Testo na dnu na več mestih prebodemo z vilicami, nato pa ga prekrijemo s folijo za živila in za 30 minut postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi. Če imate fižolčke za slepo peko, je ta izbira še boljša, saj bodo poskrbeli, da testo v prvi fazi peke, ne bo zlezlo.

Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Pekač s testom vzamemo iz hladilnika in odstranimo folijo za živila. Na testo položimo kos papirja za peke in po njem razporedimo suha fižolova zrna (kroglice za peko). Pekač za 15 minut potisnemo v ogreto pečico, nato pa ga vzamemo iz pečice, odstranimo papir s fižolovimi zrni ter potisnemo v pečico še za 5 do 8 minut. Ko se testo lepo zlato rjavo obarva, pekač vzamemo iz pečice in temperaturo znižamo na 180 stopinj Celzija.

Medtem, ko se testo hladi, pripravimo kremo.
Dve celi jajci in oba rumenjaka v posodi zmešamo s sladkorjem in 1/4 žličke soli in vse skupaj rahlo premešamo z metlico. Jajčni mešanici dodamo sok limone, sok pomaranče, obe pasti in sladko smetano. Rahlo premešamo in mešanico precedimo. Vzamemo pekač z napol pečenim testom in vanj vlijemo limonino kremo ter pečemo še nadaljnjih 30 min na cca. 180 C. Ohlajeno pito poljubno okrasimo, lahko pa tudi iz preostalih dveh beljakov stepemo sneg in z njim obložimo pito. Pred serviranjem, naj bo pita primerno ohlajena, zato je priporočljivo, da stoji v hladilniku.

Dober tek!