Cake Pop manija

Domov  /  Recepti   /  Cake Pop manija

Cake Pop manija

Avtor: Maja Strehar


Prepričana sem, da ste že vsi slišali ali celo poskusili te revolucionarne male sladice, ki jih lahko pojeste v samo nekaj grižljajih. Gre za nalezljiv trend, ki je priznam, zasvojil tudi mene – mamo in gospodinjo in mi med drugim naredil dodatno delo, ki je k sreči zelo zabavno in sproščujoče.
Torej, podobno kot “cupcake”, za izdelavo teh mini tortic ne potrebujete prav veliko strokovnega znanja. Vse kar potrebujete je velik odmerek potrpljenja in natančnosti ter dobro upoštevana navodila. Zatem prepustite domišljiji prosto pot in upoštevajte geslo: “Več čokolade, je bolje”.

MOJIH ZLATIH PET PRAVIL ZA IZDELAVO CAKE POPSA:

  • Lahko razpredam o temperaturah in ostalih pogojih, a če ni izpolnjen prvi pogoj, to so kvalitetne sestavine, je vse ostalo lahko zaman. Čokoladnih kapljic nikoli ne nadomestim s čokolado za kuhanje in to  velja tudi za vse ostale sestavine. Ko se lotim izdelave cake popsev nikoli ne poiščem hitrih bližnjic.

  • Ko enkrat spečem biskvit, ga pustim, da se dobro ohladi. Zatem ga v multipraktiku ali najraje kar s prsti in dlanmi razdrobim na fine drobtinice. Prepričam se, da vmes ni ostalo večjih delcev, saj se testo ne bo lepo oblikovalo v kroglo, kar je osnova cake popsa.  Zdrobljeno testo se mora ob stiskanju v roki z lahkoto zlepiti nazaj v homogeno kepo.

  • Postopoma dodajam kremni sir ali drugo mokro sestavine (pistacijevo pasto, karamelo, ki ga najraje vmešam z rokami. Morda je neurejeno, vendar se splača, saj imam tako večji nadzor na konsistenco testa. Vmes preverim tako, da med prsti stisnem maso in če so vmes razpoke, dodam še malo kremnega sira. Če se zdi masa suha in se drobi, po malem dodajam kremni sir, dokler ne vidim, da bodo kroglice lahko lepe in homogene.

Leva z razpokami, desna brez.
  • Oblikovane kroglice postavim v hladilnik za približno 1 uro. Včasih jih naredim vnaprej in jih nekaj dni hranim tudi v zamrzovalniku, vendar jih vedno prej vzamem ven in pazim, da je temperatura kroglic čimbolj podobna temperaturi čokolade. Če bodo cake popsi prehladni, bo obloga, ko se strdi razpokala. Če bodo cake popsi preveč segreti, bodo ob potapljanju v čokolado padali s palic. Torej obliv ohladim do mlačnega, popse pa prej za nekaj časa vzamem ven iz hladilnika.

  • Vsako konico palčke najprej potopim v čokolado in jo šele nato zapičim v testeno kroglico. Za nekaj minut jih položim v hladilnik, da se čokolada okoli palčke strdi. To zapečatenje je pomembno, saj preprečuje, da bi kroglica spolzela s palčke in tudi, da bi se preliv kasneje stekal po palici. Zatem se lotim namakanja. Sama uporabljam mlečno čokolado Ghana Select 43% saj se zelo lepo topi, je tekoča in zato tudi varčna pri uporabi. Ker včasih hkrati naredim več sto cake popsev hkrati, so zame vsi ti dejavniki zelo pomembni, saj se postopek pospeši, rezultat pa je enkraten. Za temno in belo čokolado uporabljam 55% in 33% , to so čokolade z visoko vsebnostjo kakava in kakavovega masla.